Pri etiketovaní (nanášaní etikiet) strojom, sa nastavuje ideálne pnutie materiálu. Automatizované sú potom uhol a ťah odnímania etikety z kotúča aj jej nanášanie na výrobok.
Pri ručnom etiketovaní je prvý krok etiketu správne a bezpečne oddeliť z podkladu na kotúči. Nesnažte sa ju strhnúť uchopením v jednom bode, môže dôjsť k natrhnutiu. Namiesto toho ju odliepajte na širšom okraji postupným ťahom. Natrhnutie najviac hrozí pri etiketách s atypickým tvarom.
Pri zložitom tvare si treba dávať pozor na uchopenie okraja.
Špeciálne, napríklad vrstvene (tzv. sendvičové) etikety je vhodne odliepať so zvýšenou pozornosťou, uchopením za okraj opačný tomu, kde sa roztvárajú.
Pomôže vám aj napodobnenie uhla ťahu etiketovačky, keď si pás etikiet pri odliepaní na rovnom a pevnom podklade (napríklad stole) oddelíte od etikety v pravom uhle.
Pri nanášaní etikety sa sústreďte na jej umiestnenie, priliepajte ju však od rohu etikety, postupným hladením. Predídete tak krčeniu a pri priehľadných etiketách neželaným vzduchovým bublinám.
Okrem týchto zásad aplikácie nezabúdajte, že povrch Vášho výrobku musí byť pred nanesením etikety očistený a suchý. Jednak pre priľnutie etikety, ako aj pre výsledný efekt balenia, ktoré má Váš výrobok prezentovať čo najlepšie.
Pri problémoch s etiketovaním sa na nás neváhajte obrátiť. Poradíme, naučíme, vylepšíme čo sa dá.